Martijanečka gastronomija
Ideja za prikupljanjem recepata došla je prilikom izložbe starih fotografija koju smo održali 2018. godine. Na nekim fotografijama starim i do 100 godina, prepoznali smo neka jela, a ostale recepte prikupili smo od naših baka.
Tri su namirnice na kojima se uglavnom temelji tradicionalna martijanečka gastronomija. To su brašno, mlijeko i meso. Jela su uvijek usko povezana običajima zajednice. Tradicionalna martijanečka gastronomija, nastala je na selu u uvjetima koji su bili teški, proizvodnja hrane je bila mukotrpan posao, vladala je neimaština, pa su ljudi koristili namirnice koje su im bile dostupne. U takvim uvjetima ljudi su za prihranjivanje koristili sve što u mogli iskoristiti iz vlastitog uzgoja i što se moglo u prirodi ubrati. Koristeći te plodove prihranjivali su stoku i perad koju su posjedovali. Na poljima su se sijale žitarice ponajviše pšenica, kukuruz, raž i ječam. Ljudi su žitarice dopremali do mlinova , gdje se je dobivalo brašno koje je bilo glavni sastojak kruha i kolača. Najpoznatiji i svima omiljeni kolači su makovnjača i orehnjača, a pripremali su se i štruklji sa sirom, kašom, repom i jabukama, kukuruzna zlevenka sa orasima i salonjaci. Poseban okus kruhu, kolačima i ostalim jelima dala je krušna peć koja je bila sastavni dio svakog domaćinstva. Od mlijeka proizvodile su se različite vrste sireva.
Meso se čuvalo u drvenim banjicama koje su bile ispunjene mašću. Šunka, vratina i kobasice bile su uronjene u mast i na taj način se meso konzerviralo. U posebnim prigodama i za vrijeme blagdana pripremala se guska sa mlincima.
Projekt je još aktivan, a trenutno smo u fazi prikupljanja dodatnih recepata koji su negdje skriveni na tavanima, zapisani u bilježnicama naših prabaka i baka.