Objavljeno: 10. prosinca 2020. u 15:13h

Predstavljamo drugi broj glasnika “Martinovo pero”

Poštovani čitatelji,
s iznimnim veseljem predstavljamo Vam drugi broj Martinova pera, glasnika Udruge „Sveti Martin“.

Izniman interes za prvi broj dodatno nas je ohrabrio u naumu da glasnik postane godišnjak u kojem ćemo Vas obavještavati o našim aktivnostima te donositi društvene, kulturne i povijesne zanimljivosti našeg kraja.

Ova godina zasigurno će u povijesti ostati obilježena pojavom epidemije novog virusa (SARS-CoV-2) koji je sasvim sigurno, možda i dugoročno, promijenio naše živote. U borbi protiv ove nemilosrdne epidemije zaustavljeni su mnogi projekti, pa tako i projekti Udruge „Sveti Martin“, no prije pojave virusa uspjeli smo u sklopu Dana Općine Martijanec 2019. godine održati prezentaciju martijanečke gastronomije. O uspjehu ove prezentacije više možete pročitati u „sočnom“ članku ovog broja časopisa. U nastavku Vas upoznajemo s leptirima našeg kraja i Športsko rekreacijskom udrugom „Sudovčina“. Analiziramo tragove koje je na nama ostavila COVID-19 epidemija, a također i po prvi puta donosimo podatke o još jednoj epidemiji koja napada i naše najmlađe – epidemija pretilosti. Pozabavili smo se i epidemijama koje su zadesile naš kraj u prošlosti. U novom broju imamo i nastavke članaka čije smo teme započeli u prvom broju – imena i prezimena martijanečkog kraja u prošlosti, oltari, poklonci, raspela i pilovi Župe svetog Martina biskupa. Također Vas upoznajemo i s crticama iz povijesti vlastelinstva Martijanec.

U prvom broju pozvali smo Vas da nam šaljete/posudite/darujete stare predmete povezane sa životom u našem kraju. Zahvaljujući Vama, prikupili smo veliki broj starih predmeta i značajno povećali našu etnografsku zbirku. S velikim veseljem, u ovom broju Martinova pera predstavit ćemo Vam dio naše zbirke.

Nadamo se da ćemo i ovim brojem opravdati Vaše zanimanje za glasnik te u mnogima probuditi interese koje možemo nazvati zajedničkim. U tome tonu, želimo Vam ugodno čitanje, pozivamo Vas na suradnju i, prije svega, želimo Vam da ostanete zdravi.

Kako do glasnika?
Email: info@usm-martijanec.hr
Tel: 099 497 2000